Halukas mies sex tampere homoseksuaaliseen

halukas mies sex tampere homoseksuaaliseen

Myös transihmisten juridinen vanhemmuus on saatava yksiselitteisen ja ihmisoikeusperustaisen säätelyn piiriin. Euroopan sateenkaariperhejärjestöjen kattojärjestö NELFA on myös pöyristynyt Suomen hallituksen ristiriitaisesta toiminnasta. NELFA otti asiaan kantaa omalla tiedotteellaan, jossa se vaatii Suomea täyttämään kansainväliset sitoumuksensa. Mielenosoitus sateenkaariperheiden lasten oikeuksien ajamiseksi järjestetään maanantaina 2. Mielenosoitus on rauhallinen koko perheen tapahtuma, jonka järjestävät yhteistyössä Sateenkaariperheet, Ihmisoikeusliitto, Seta ja Regnbågsankan.

Uutinen Suomen ulkoministeriö tiedotti kansainvälisenä homo- ja transfobian vastaisena päivänä, että Suomi tukee lesbojen, homojen, biseksuaalien ja transihmisten ihmisoikeuksien edistämistä ja nostaa tukeaan Global Equality Fund -rahastolle 1,4 miljoonalla dollarilla.

Kyseessä on Yhdysvaltojen hallinnoima rahasto, joka edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia eri puolilla maailmaa. Suomi on tukenut rahastoa jo aiemmin. Suomi on rahoittanut vuosina ja myös Setan maailmanlaajuisen kattojärjestön ILGA n toimintaa suoralla avustuksella. ILGA on ainoa maailmanlaajuinen demokraattisesti toimiva hlbtiq-liikkeiden kattojärjestö. Uutinen ILGA-Euroopan julkaiseman raportin mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet eivät ole vuoden aikana parantuneet Suomessa.

Setan kattojärjestö ILGA-Eurooppa julkaisi vuosiraporttinsa sekä kartan 49 eri Euroopan maan lainsäädäntötilanteesta liittyen seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin.

Raportissa vertaillaan ja pisteytetään Euroopan valtiota sen mukaan, miten niiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Suomen sijoitus listalla heikkeni jälleen selvästi. Suomi oli listan sijalla 17, kun se vuonna oli sijalla Suomen ohi vertailussa menivät Montenegro, Malta sekä Itävalta. Suomen edellä ovat myös muun muassa Unkari, Kroatia, Portugali ja muut Pohjoismaat.

Suomen ongelmat piilevät erityisesti sukupuolen juridisessa vahvistamisessa ja sen ehdoissa, kuten lisääntymiskyvyttömyysvaatimus, naimattomuusvaatimus ja lääketieteellinen painotus.

Myös syrjintäsuoja on Suomessa puutteellinen eivätkä perheoikeudet toteudu yhdenvertaisesti. Vaikka Euroopan yleistilanne on kohentunut edellisvuodesta, ovat keskiarvopisteet edelleen hyvin alhaisella tasolla. Kaikkien vertailussa olevien maiden keskiarvo on 36 prosenttia ja EU-maiden 46 prosenttia. Uutinen Viisi kolmestatoista europarlamenttiin valitusta MEPistä allekirjoitti ennen vaaleja ILGA-Euroopan sitoumuksen toimia aktiivisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämiseksi.

Valituksi tulleista Alexander Stubb ja Nils Torvalds ovat puolustaneet hlbti-oikeuksia aiemmin europarlamentin jäseninä, vaikka eivät tällä kertaa allekirjoittaneet sitoumusta. Seta toivoo, että kaikki suomalaiset mepit puolustavat parlamentissa ihmisoikeuksia ja hlbti-ihmisten yhdenvertaisuutta. Vielä ei ole varmaa, että sellainen perustetaan myös uudella parlamenttikaudella. Yhteensä europarlamentaarikkoja on Uutinen Tennispelaaja Jarkko Nieminen nimettiin tämän vuoden homofobian vastaisen työn lähettilääksi homo- ja transfobian vastaisena päivänä.

Nimityksen takana oleva Sateenkaariyhteisöt ry katsoo, että Suomen huippu-urheilu tarvitsee lisää puolestapuhujia yhdenvertaisuudelle. Nieminen haluaa toimia yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja ennakkoluulojen lieventämiseksi. Värikkäitä homo- ja transfobian vastaisen päivän tapahtumia järjestettiin paitsi Helsingissä, myös Tampereella, Turussa, Lahdessa ja Joensuussa. Uutinen Setalla oli ilo saada Vierailun tarkoituksena oli tutustuttaa venäläiset yhteistyökumppanimme Setan ja Transtukipisteen toimintaan ja hlbti-ihmisten asemaan Suomessa.

Seta vei aktivistit myös tapaamaan ulkoministeriön Venäjä-vastuuhenkilöitä ja ihmisoikeusyksikköä ja kertomaan ensikäden tietoa ihmisoikeuspuolustajien asemasta Venäjällä ja anti-hlbti- ja ulkomaiset agentit -lakien vaikutuksesta järjestöjen toimintaan ja ihmisten arkeen. Osana vierailua järjestettiin yhteistyössä Amnestyn kanssa. Tilaisuudessa kuultiin muun muassa Rakursin aktiivien Oleg Kluenkovin ja Tatjana Vinnichenkon ahdingosta. He työskentelevät opettajina Arkangelin yliopistossa.

Nyt yliopisto uhkaa erottaa heidät hlbti-aktivismin vuoksi. Ohjelmassa linjataan muun muassa, että intersukupuolisille lapsille tehtäviä korjausleikkauksia voidaan pitää seksuaalisuutta loukkaavana väkivaltana, koska päätös sukupuolesta tehdään ennen kuin lapsen oma sukupuoli-identiteetti on selvinnyt. Lisäksi ohjelmassa todetaan, että transsukupuolisia henkilöitä koskevat lisääntymiskyvyttömyys- ja naimattomuusvaatimukset loukkaavat sukupuoltaan korjaavien ihmisten oikeutta keholliseen koskemattomuuteen ja perhe-elämään.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden tulee myös tunnistaa inter- ja transsukupuolisten ihmisten läheisten psykososiaalisen tuen tarve ja ohjata tarvittaviin palveluihin. Lisäksi ohjelmassa linjataan, että opettajien koulutukseen on sisällyttävä sukupuolen moninaisuuden näkökulma ja että sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden tulee olla yhtälailla mukana niin lapsi-, nuoriso- kuin aikuistyössäkin seniorikansalaisia unohtamatta.

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelman avulla halutaan parantaa väestön seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja vähentää näin terveyseroja ja väestön eriarvoisuutta. Ohjelma julkaistaan verkossa myöhemmin syksyllä. Tällä hetkellä sitä voi tilata painettuna THL: Kaksivuotinen EU Twinning -projekti puuttuu ennakkoluuloihin ja pelkoihin, jotka ylläpitävät yhteiskunnallista syrjintää ja vihamielisyyttä ja polkevat Kosovon homo- ja bi-seksuaalien sekä transsukupuolisten henkilöiden ihmisoikeuksia.

Itävaltalaisen Ludwig Boltzmann Institute of Human Rights johtaman kansainvälisen yhteistyöprojektin tavoitteena on parantaa Kosovon viranomaisten, poliisin, oikeuslaitoksen, kasvattajien ja median valmiuksia tukea vähemmistöjen ihmisarvoista elämää. Suomen valtio on jo aiemmin tukenut Kosovon hlbti-järjestöjen toimintaa kahdenvälisenä yhteistyönä. Suomalaiset korkean tason asiantuntijat kuuluvat kansainväliseen projektiryhmään, joka tekee tiiviistä yhteistyötä keskeisten sidosryhmien ja vastikään Kosovoon perustetun kansallisen seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksia puolustavan neuvoa-antavan koordinaatioryhmän kanssa.

Setan aika parrasvaloissa on 9. Kolmituntisessa ohjelmassa tarjotaan painavia ja kevyitä puheenvuoroja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden, ihmisoikeuksien ja moninaisuuden puolesta. Päivän aikana esittäytyvät Yhdenvertainen vanhuus -hanke kuin Pirkanmaan Setan tuki- ja neuvontapalvelu Sinuiksi.

Ohjelmassa on myös avoin kokous ihmisoikeusjärjestöjen eduskuntavaalitavoitteista. Järjestö Seta ja Transtukipiste jäävät kesätauolle heinäkuussa. Toimistomme Länsi-Pasilassa on kiinni Transtukipisteen ryhmätoiminta jää myös kesätauolle. Transtukipisteen aukioloista tiedotetaan Transtukipisteen verkkosivuilla.

Setan varapuheenjohtaja Katriina Rosavaara vastaa järjestöä koskeviin kysymyksiin ja haastattelupyyntöihin kesän aikana. Setan verkkosivujen Tietoa ja tukea -osio ohjaa eteenpäin, mikäli olet välittömän tuen tarpeessa. Uutinen Valtakunnallinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattu tuki- ja neuvontapalvelu Sinuiksi avattiin toukokuun puolessa välissä. Uudistuneen puhelin- ja verkkopalvelun kautta kuka tahansa voi keskustella ammattilaisen kanssa, mikäli oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu mietityttävät.

Palvelun toteuttaa Pirkanmaan Seta yhteistyössä Ranneliike. Palvelua tukee Raha-automaattiyhdistys ja yhteistyökumppanina toimivat muun muassa Seta ja sen Transtukipiste. Juhlavuosi Seta ja Transtukipiste toivottavat kaikki halukkaat tervetulleeksi juhlavuosipiknikille Kaisaniemen puistoon perjantaina Piknikillä juhlistetaan Setan vuotista ja Transtukipisteen vuotista taivalta sekä koko hlbti-yhteisöä!

Piknikin aikana kaikille halukkaille tarjotaan mahdollisuus pitää spontaaneja puheita sekä muita esityksiä. Toivomme, että jokainen paikalle saapuva juhlija tuo mukanaan oman vilttinsä ja halutessaan tarjottavaa yhteiseen piknikpöytään. Uutinen Seta sai toukokuun lopulla vieraaksemme radiolääkäri ja seksuaaliterapeutti Samad Abdessamad Benallan Casablancasta.

Hänellä on Marokossa joka arki-ilta kolmen tunnin suora ohjelma Hitradiossa, johon nuoret voivat soittaa ja kysyä elämäänsä ja hyvinvointiinsa liittyviä asioita. Hänet tunnetaan kotimaassaan nimellä Doc Samad. Lähiaikoina ohjelma alkaa kuulua myös Tunisiassa. Seta nostaa hattua haastavissa oloissa toimivalle Samadille.

Marokossa samaa sukupuolta olevien suhteet ovat kiellettyjä, mutta nuori psykiatri haluaa toimia myös sen puolesta, että seksuaalivähemmistöjen perusoikeudet esimerkiksi terveyteen ja koulutukseen toteutuisivat. Vähemmistöleiman vuoksi moni ei edes hakeudu palveluihin. Seksuaalivähemmistöaktivisteja Marokossa kuitenkin on, kuten muuallakin Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä.

Sukupuolen moninaisuus on Marokossa Samadin mukaan vielä pitkälti tabu, mutta julkisuudessa on hiljattain ollut transnainen, joka taistelee oikeudestaan saada sukupuolensa tunnustettua virallisissa asiakirjoissa. Uutinen Sateenkaarinuorena nyt ja ennen -keruun aineistosta muodostuu monivärinen kuva sateenkaarinuoruudesta Suomessa etenkin luvulta alkaen.

Nuorisotutkimusseuran, Setan ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansanrunousarkiston järjestämään, Suomessa laajuudeltaan ainutlaatuiseen keruuseen saatiin vastausta. Enemmistö vastaajista on nuoria tai nuoria aikuisia, mutta joukossa on myös yli vuotiaita, jotka kertovat nuoruudesta aikana, jolloin homoseksuaalisuudesta, saati sukupuolen moninaisuudesta ei puhuttu julkisuudessa lainkaan. Vastauksissa näkyvät sekä eri seksuaaliset suuntautumiset että moninaiset tavat haastaa sukupuolinormeja.

Monissa kirjoituksissa kerrotaan seksuaalisuudesta ja sukupuolesta käydyn julkisen keskustelun merkityksestä. Asenteet seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuutta kohtaan tunnistetaan hyvin nuorena ja muiden antamat lokerot tuntuvat usein ahtailta. Tapahtuu Baltian hlbti-järjestöt järjestävät yhteistyössä vuosittaisen Baltic Priden ensi viikolla. Tsekkaa ohjelma ja lähde seikkailuun etelänaapuriin!

Pride-kulkuetta tapahtumaan ei sisälly, mutta sen sijaan tarjolla on muun muassa ulkoilmakonsertti. Tapahtuu Pirkanmaan Seta järjestää 6. Kaksi päivää kestävässä tapahtumassa on tarjolla värikästä ohjelmaa koko perheelle. Tarjolla on muun muassa Pride-marssi ja sateenkaarirauhan julistus Laikunlavalla. Sateenkaarimessu Vanhassa kirkossa mahdollistaa hengellisen lisän halukkaille ja koko juhlapaketin kruunaa Juhlaleimarit Ylioppilastalolla. Tapahtuu Helsinki Pride -viikon monista seminaareista yhdessä Seta on järjestäjätahona ja yhdessä keskustelun aiheena.

Tilaisuuden juontaa Setan entinen puheenjohtaja Tiia Aarnipuu. Samassa yhteydessä julkistetaan Setan alumniverkoston käynnistyminen. Alumniverkosto on tarkoitettu Setan hallituksen jäsenille kautta aikojen. Taiteen edistämiskeskuksen, Setan ja Kulttuuria kaikille -palvelun seminaarissa Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja tilaisuus on tarkoitettu sekä taiteen kentällä toimiville että taiteen asioista päättäville.

Tapahtuu Jeppis Pride järjestetään Jeppis Priden teemana ovat Usko, toivo ja rakkaus — Pietarsaaren perinteikkäät symbolit. Priden suojelijana toimii kaupunginjohtaja Mikael Jakobsson. Pride näkyy Pietarsaaressa muun muassa pyykkinaruilla. Alueelta kotoisin olevat taiteilijat ovat kutsuneet halukkaat kaupunkilaiset yhteisötaideteokseen Pyykkinaru — ystävällinen ele. Omalle pyykkinarulleen voi ripustaa tekstiilejä sateenkaaren väreissä.

Jeppis Pride on osa Regnbågsankan ry: Koulutus Suuresta kiinnotuksesta johtuen Prometheus-leirien vierailijakoulutus järjestetään myös Helsingissä 1. Jos olet hlbtiq-henkinen, keskustelusta, tiedon ja kokemusten jakamisesta kiinnostunut henkilö, olet tervetullut koulutukseen. Koulutuksessa saat valmiudet vierailla Protu-leireillä kesän aikana. Koulutus toteutetaan sunnuntaina 1. Alustava aika koulutukselle on klo Kouluttajina toimivat Protu ry: Ilmoittautumisia vastaanottaa ja lisätietoja antaa Setan koulutussuunnittelija: Tapahtuu Syksyn ensimmäinen kouluttajakoulutus pidetään Helsingissä, Setan toimistolla Koulutus on suunnattu Setan ja jäsenjärjestöjen nykyisille ja tuleville aktiiveille.

Peruskoulutus antaa valmiudet toteuttaa kouluvierailuja sekä vierailuja muun muassa nuorisotaloille ja erilaisille leireille. Koulutuksessa perehdytään perustietoihin hlbtiq-teemasta, tutustutaan toiminnallisiin harjoitteisiin, harjoitellaan omista kokemuksista kertomista, tutustutaan esiintymisen ja kouluttamisen saloihin sekä mietitään haastavien tilanteiden hallintaa. Ilmoittautumisia vastaanottaa koulutussuunnittelija Marita Karvinen , marita. Syksyllä toteutetaan myös kouluttajakoulutus Turussa, draamatyöpajakoulutus Helsingissä sekä kouluttajien täydennyskoulutus aiheesta normikriittinen pedagogia.

Konferenssi-ilmoittautuminen on nyt auki. Olisi hienoa saada Suomesta suuri joukko ihmisiä konferenssiin nyt, kun se järjestetään näin lähellä. ILGA-Eurooppa myöntää jonkin verran matka-apurahoja konferenssiin. Niiden hakemisen ja työpajan tarjoamisen deadline on Mitä aikaisemmin ilmoittaudut, sitä todennäköisemmin voit saada paikan halvemmasta konferenssihotellista.

Myös lennot ovat edullisempia hyvissä ajoin varattuina. Pirkanmaan Pride — Leimautumispäivät. Tarjolla hyvää seuraa turvallisessa tilassa. Periaatteina luottamuksellisuus, itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeus, oikeus käyttää haluamaansa nimeä ja oikeus kertoa itsestään vain juuri sen verran kuin haluaa.

Keskustelua luotsaavat Transtukipisteen Eepu ja nuoret vapaaehtoiset. Banderolli- ja kylttitalkoot Setan toimiston Vinotilassa klo Tule tekemään oma kyltti tai banderolli Pride-kulkueeseen! Tuo mukanasi oma kangas tai pahvia. Kangasvärejä, tusseja ja muita välineitä tarjolla talon puolesta. Järjestää Taiteen edistämiskeskus, Seta ja Kulttuuria kaikille ¬palvelu. Valtakunnallisen Setan juhlavuosipiknik Kaisaniemen puistossa klo Tule juhlimaan Setan vuotista ja Transtukipisteen vuotista taivalta piknikin merkeissä!

Tuo mukanasi oma viltti ja halutessasi myös yhteistä tarjottavaa. Sateen sattuessa olemme Setan toimistolla Pasilanraitio 5. Olitko mukana toiminnassa, kun transvestiitit ja transsukupuoliset toimivat yhdessä?

Olitko perustamassa Trasekia tai Dream Wear Clubia? Muistatko, kun Transtukipiste perustettiin? Olitko mukana vaikuttamassa translain sisältöön? Oletko siis transiältäsi jo seniori? Juhlintaa vuotaan Ämyrockin ja Setan kunniaksi yhdenvertaisuuden puolesta! Lahden Setan nuorten kesäleiri. Teemana sateenkaarisarjakuva, Setan juhlavuositapahtuma. Salaisuuksin suljettu — kirjeiden Tom of Finland Tampereella Postimuseossa, Setan juhlavuositapahtuma.

Se yksinkertaistaa ja yksipuolistaa sitä antamalla rikkaalle, ja sävyjen täyttämälle aistimukselle yleistävän nimen. Kuka päättää ihmisryhmän nimen tai ominaisuutta kuvaavan sanan? Kenen valta ratkaisee, onko nimi vanhentunut, helposti sanottava, selkeä, kattava, kuvaava ja poliittisesti korrekti? On arvioitu, että joka kymmenes suomalainen kuuluisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön. Samalla sanat yksinkertaistavat ja joskus kahlitsevatkin.

Sukupuolen kokemista ja seksuaalista suuntautumista koskeva sanasto on muuttunut merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana. Setan toiminta alkoi lähes 40 vuotta sitten rikoslain muututtua.

Vähemmistösanaston kehittämisessä oli yhteiskunnallisia haasteita. Aina vuoteen voimassa ollut kehotuskielto ei mahdollistanut myönteistä puhetta mm. Alkuaikoina identiteettinsä piilottaminen saattoi olla selviytymisen elinehto Juvonen Näkymättömyys tarkoitti osin myös sanojen puuttumista.

Muun muassa sateenkaari-ihmisistä 2 käytettyjen termien kirjavuus kuvastaa kielen ja vähemmistön itsensä moninaisuutta. Suomen kieleen vakiintuneiden lainasanojen rinnalle on kehitetty termejä, joiden on koettu vastaavan paremmin tarkoitustaan. Vielä jokin aika sitten oli oikein puhua sukupuolisesta suuntautumisesta, transseksuaaleista tai homoseksualismista 3. Osa vanhentuneista sanoista elää yhä muun muassa lakiteksteissä. Vakiintuneet sanat muuttuvat ja elävät vallitsevan käsityksen mukaan.

Sanojen äärellä on oltava nöyrä, sillä jokainen ihminen voi nimetä itsensä omalla tavallaan. Suomen kielen lautakunta on jo kuusi vuotta sitten linjannut, että sukupuolineutraali kielenkäyttö ja seksistisen kielen välttäminen edistävät yhdenvertaisuutta SKLK Sensitiivistä lähestymistapaa puoltaa myös pyrkimys välttää oletuksia esimerkiksi haastatellun seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuolen moninaisuudesta. Tällöin ei tahattomasti vahvisteta sukupuoleen tai suuntautumiseen liitettäviä stereotyyppisiä odotuksia, rajoituksia ja arvotuksia.

Vuonna Seta myönsi Asiallisen tiedon omena tunnustuspalkinnon Demi-lehdelle, joka on tehnyt johdonmukaista työtä sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden tavallistamiseksi. Lehti käyttää muun muassa seurustelua käsittelevissä artikkeleissaan seurustelukumppaneista sanoja, joista sukupuoli ei välity, kuten muru, kulta, rakas tai ihastus.

Tällöin lehden juttuihin voivat samastua yhtäläisesti niin bi-, homo-, trans- ja heteronuoret kuin intersukupuoliset nuoret. Demi-lehden mukaan neutraali puhetapa omaksuttiin lukijoiden omasta toiveesta ja se on ollut toimituksen linja kolmen vuoden ajan.

Seta vaikuttaa hyviksi koettujen ilmaisujen ja sanontatapojen juurruttamiseksi. Tavoitteena on tunnistaa kielenkäytön hetero- ja sukupuolinormatiivisuus ja tukea seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden tiedostavaa sensitiivisyyttä.

Toisena ajankohtaisena esimerkkinä sensitiivisestä kielenkäytöstä voidaan mainita Tahdonavioliittolakialoitekampanja, jossa käytettiin termejä mies- tai naispari homo- tai lesboparin sijaan, sillä oletus homoudesta jättää tunnistamatta muun muassa bi-miehet ja -naiset parisuhteen osapuolina.

Ohjeistus soveltuu yhtä hyvin heteropari-oletuksiin, sillä parista toinen tai kumpikin voi määritellä itsensä biseksuaaliseksi. Ilmaus sateenkaaripari tai -perhe 4 tekisi puolestaan näkyväksi parin mahdollisen sukupuolen moninaisuuden. Miten sitten lähestyä aihetta, jossa sanasto elää jatkuvasti ja sanavalintoihin liittyy kuulijasta riippuen vahvojakin arvolatauksia? Lähtökohta on, että kukin itse määrittelee tai on määrittelemättä oman seksuaalisen suuntautumisensa ja sukupuoli-identiteettinsä, sillä kukaan ei voi tätä tehdä toisen puolesta.

Seuraavassa esittelen lyhyesti seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvää perussanastoa käyttäen apuna muun muassa Setan oppaita.

Kaikki sanoja ja niiden kiehtovia ulottuvuuksia en voi tässä avata, mutta lopussa olevista lähteistä voi ammentaa lisäsanastoa selityksineen. Onko mahdollista, että kielteisestä sanasta tulee myönteinen? Vielä luvun alussa homoseksuaaliset teot olivat rikos ja niiden tekijät virallisesti mielisairaita. Tänä päivänä homo-sanasta on kasvamassa yleissana. Silti edelleen vain tekstin tai puheen sävyt ja asiayhteydet paljastavat, käytetäänkö homo-sanaa asiallisesti vai haukkumistarkoituksessa.

Seksuaalinen suuntautuminen tarkoittaa kykyä ihastua tai rakastua tiettyä sukupuolta oleviin ihmisiin. Setan Rakkaus on rakkautta esitteessä todetaan myös, että seksuaalista suuntautumistaan ei voi valita. Jotkut ovat seksuaalisesta suuntautumisestaan varmoja jo lapsina, jotkut yrittävät ymmärtää sitä tai löytävät siitä uusia ulottuvuuksia koko elämänsä ajan. Heteroseksuaalisuuden 6 ja transsuuntautumisen 7 rinnalla seksuaalisen suuntautumisen kirjoa lokeroivat biseksuaalisuus ja homoseksuaalisuus.

Aseksuaalisuutta ei yleensä katsota omaksi suuntautumisen muodokseen, vaan se pikemminkin kertoo seksuaalisen kiinnostuksen tai halun osittaisesta tai täydellisestä puuttumisesta 8. Sanat ja homo ja lesbo elävät kielessä sujuvasti itsenäisinä.

Homomiehellä on kyky ihastua tai tuntea vetoa ihmisiin, jotka ovat hänen omaa sukupuoltaan, ja lesbolla homoseksuaalisella naisella on kyky ihastua tai tuntea vetoa ihmisiin, jotka ovat hänen omaa sukupuoltaan. Biseksuaalisella on kyky ihastua ja tuntea seksuaalista vetoa ihmisiin heidän sukupuolestaan riippumatta. Setan tuore toimittajaopas puhuu myös bi-ihmisistä. Oppaassa kerrotaan mahdollisuudesta käyttää adjektiiveja hetero-, bi- ja homoseksuaalinen, joilla viestitään, että seksuaalinen suuntautuminen on yksi ihmisen monista ominaisuuksista ja että henkilö on muutakin kuin vain hetero-, bi- tai homoseksuaali 9.

Tätäkin neuvoa sovellettaessa on muistettava, että omalta osaltaan termin päättää henkilö itse. Tulisi myös löytää hyvä sana, joka kuvaisi seksuaalista suuntautumista yleensä ihmisiin riippumatta sukupuoli-identiteetistä. Esimerkiksi biseksuaalisuus kuvaa kiinnostusta miehiin ja naisiin, mutta rajaa tarpeettomasti mm. Verkkopalstojen keskusteluissa on viitattu muun muassa panseksuaalisuuteen 10 yhtenä käyttökelpoisena sanana. Uusille sanoille on siis suuri tilaus.

Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan ihmisen käsitystä ja kokemusta siitä, mihin sukupuoleen hän kuuluu. Sukupuolen ilmaisu taas tarkoittaa, minkälaisia merkkejä ihmisen sukupuolesta välittyy muille esimerkiksi ulkonäön tai käyttäytymisen kautta. Tutuimpia sukupuoli-identiteettejä ovat miehen ja naisen sukupuolet, jotka on pitkään mielletty toisilleen vastakkaisina.

Miehet ja naiset kuuluvat sukupuolienemmistöön. Median kielessä sukupuolienemmistö näyttäytyy usein stereotyyppisen samanlaisena, vaikka lopulta harva istuu perimiehisiin tai -naisellisiin roolioletuksiin. Jokainen ihminen on ainutkertainen yhdistelmä miehisenä ja naisellisena pidettyä. Miehistä ja naisista voidaan käyttää myös nimitystä cis-sukupuolinen. Cis tai cis-sukupuoli tarkoittaa, että ihminen kokee omakseen mies- tai naissukupuolen, johon hänet on syntymässä määritelty kehonsa perusteella.

Cis-sukupuolinen ei ole transihminen eikä intersukupuolinen. Termiä käytetään muun muassa sukupuolentutkimuksessa. Sukupuolivähemmistöillä tarkoitetaan yleensä transsukupuolisia, transvestiitteja ja transgendereitä, joista voidaan käyttää yhteistä kattotermiä trans-ihmiset.

Transsukupuolisista ihmisistä käytetään termejä transnainen tai -mies tai transtyttö tai -poika sen mukaan, mikä hänen identiteettinsä on. Hän voi myös määritellä itsensä mieheksi tai naiseksi ilman trans-liitettä.

Transvestiitti on mies tai nainen, joka voi eläytyä kumpaankin sukupuoleen. Hänellä on tarve ilmentää ajoittain sekä miehistä että naisellista puolta itsessään esimerkiksi pukeutumalla, muuttamalla ääntään tai harrastusten kautta. Tässä sukupuolen ilmaisussa on kyse transvestisuudesta. Transgender tarkoittaa ihmistä, jonka sukupuoli on omanlaisensa yhdistelmä mieheyttä ja naiseutta. Transgender voi kokea itsensä sukupuolettomaksi tai monisukupuoliseksi, eli hän elää mieheyden ja naiseuden rajalla, välillä tai ulkopuolella.

Tervetullut uusi suomenkielinen sana on muunsukupuolinen, joka on rinnakkaistermi transgenderille. Sukupuolivähemmistöön kuuluvat myös intersukupuoliset. Intersukupuolisuus tarkoittaa synnynnäistä tilaa, jossa ihmisen sukupuolta määrittelevät fyysiset tekijät tai ominaisuudet eivät ole yksiselitteisesti miehen tai naisen, esimerkiksi epätyypilliset ulkoiset tai sisäiset sukuelimet.

Intersukupuolisen lapsen itsemääräämisoikeus on ollut pitkään uhattuna. Terveydenhuollossa tulee tunnistaa lapsen intersukupuolisuus ja turvata hänen ruumiillinen koskemattomuutensa muun muassa estämällä tarpeeton sukuelinkirurgia, jotta lapsi voi kasvettuaan itse määritellä sukupuoli-identiteettinsä.

Sukupuolen moninaisuus -esitteessä nimetään sukupuolivähemmistöjen edustajiksi myös sukupuolettomat. Kokemus voi olla pysyvä, koko elämän jatkuva olotila. Siitä, mitä sukupuolta ihminen on, ei voi päätellä hänen seksuaalista suuntautumistaan.

Transihmiset voivat olla heteroita, homoja ja bi- ja panseksuaalisiakin. Tiedetään esimerkiksi, että suurin osa transvestiiteista mieltää itsensä heteromiehiksi. Toisaalta ihminen voi hyvin kuulua samanaikaisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön.

On hyvä huomata, että valtaosa ihmisistä määrittelee itselleen sekä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin esimerkiksi heteromies, bi-transvestiittinainen tai cis-homo. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistötermien rinnalla käytetään erilaisia kirjainlyhenteitä.

Setan käyttämä hlbtiq-lyhenne homo, lesbo, bi, trans, inter, queer on ennen muuta sopimusasia, johon heijastuvat erilaiset painotukset. Kansainvälissä yhteyksissä lyhenne alkaa usein l-kirjaimella lesbo. On perusteltua, että lesboilla on itseoikeutetusti oma kirjain lyhenteessä.

Toisaalta taas t-kirjain viittaa kaikkiin transihmisiin, joihin tulee osata lukea niin transsukupuoliset, transvestiitit, kuin muunsukupuolisetkin. Queer kyseenalaistaa niin suuntautumisen kuin sukupuoli-identiteetin määrittämisen rajat. Sanan käännöksiksi on tarjottu muun muassa outoa, pervoa tai kummallista. Toimittajaoppaan mukaan sanalle ei ole vakiintunut hyvää suomennosta. Alun perin queerilla on tarkoitettu erityisesti seksuaalisuuteen tai sukupuoleen liittyvien identiteettikategorioiden ulkopuolelle jättäytyvää.

Nykyisellään queer voi tarkoittaa myös normit kyseenalaistavaa identiteettiä. Sanaa käytetään myös itsenäisenä hlbtiq-yhdistelmän synonyyminä. Toimittajaoppaan mukaan kirjainyhdistelmästä käytetään lisäksi versioita lhbt, hlbt tai hlbti. Verkosta löytää hyvinkin pitkiä kirjainlyhenteitä, joissa on huomioitu myös muun muassa aseksuaalisuus sekä eri pari- ja perhemuodot erikseen. Panseksuaalisuuden tiedostaminen merkitsisi p-kirjaimen mukaantuloa.

Kirjainten laittaminen aakkosjärjestykseen voisi olla tasapuolinen lähestymistapa, jolloin b-kirjain biseksuaaliset aloittaisi kirjainlyhenteen. Kuitenkin jo vakiintumista osoittavan lyhenteen uudelleen järjestäminen muotoon bhiltq tuottaisi todennäköisesti vain sekaannusta. Helena Sinervon lainauksessa sanotaan, että nimeäminen karsii moninaisuutta, yleistää ja yksinkertaistaa.

Olisiko asia sittenkin toisin päin? Kuvaisivatko nimet yleisyyden sijasta erityisyyttä, jota yritetään ponnekkaasti jäsentää hallituksi sanastoksi. Sanat muuntuvat aina, sateenkaarisanat eivät ole edelleenkään tyhjentäviä tai täysin sujuvia. Termeihin ei tule hirttäytyä, jotta asioista uskalletaan puhua ja kirjoittaa.

Sävy ja konteksti ratkaisevat. Järjestöjen, päättäjien ja kielentutkijoiden tehtävä on edistää yhdenvertaisuuden toteutumista käytetyn sanaston tasolla. Uusien sanojen edistämisessä edetään ihmisten ehdoilla, sillä termit ja lyhenteet, joista henkilöt eivät tunnista itseään, eivät toimi. Ihmisellä itsellään on aina valta määrittää itsensä. Kirjoittajan tulee vain olla tietoinen olemassa olevista määrittämisen mahdollisuuksista, tunnistaa normikuopat ja kyseenalaistaa vakiintuneetkin sanat.

Oletetut seksuaali- ja sukupuolienemmistöt ja vähemmistöt tarvitsevat hyviä nimiä voimaantuakseen ja rakentaakseen identiteettiään. Mikko Väisänen Kirjoittaja on Setan varapuheenjohtaja Setan esitteitä. Tietoa sukupuolen moninaisuudesta Sukupuolen moninaisuus -oppaassa.

Nuorille suunnattu seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta kertova esite kaksikielinen. Haluan suhteen, mutta en seksiä, http: Suomalaisten lesbo- ja homoliikkeiden historiaa.

Homottelun monet merkitykset — Nuorten näkemyksiä homo-sanakentän sanoista. Sana seksuaalinen kuvaa seksuaalista tunnetta selvemmin kuin sana sukupuolinen. Samoin käytetään termiä transsukupuolinen: Vanha termi transseksuaali on suora käännös englannin kielen sanasta transsexual.

Mitä taas tulee homo-, hetero- ja biseksuaalisuuteen, ne eivät ole ismejä. On siis syytä käyttää sitä sanaa, jota henkilö itse itsestään käyttää. Nuorisotutkimusseura, Seta ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto keräävät kirjoituksia sateenkaarinuoruudesta Suomessa ennen ja nyt.

Millaista on elää nuorena, kun on lesbo, homo, bi, transihminen, transvestiitti, sukupuoleton, intersukupuolinen, queer, aseksuaalinen tai muuten haastaa seksuaalisuuden ja sukupuolen normeja?

Entä millaista se oli ennen? Suomessa on kerätty mittavat kokoelmat tavallisten ihmisten kokemuksia, kertomuksia ja elämäkertoja. Niitä on tallennettu etenkin Kansanrunousarkistoon. Kertomuksia sateenkaari-ihmisten elämästä on silti edelleen vain vähän, koska aiemmin moni ei pystynyt kertomaan vapaasti omasta elämästään. Avoimuus on lisääntynyt, ja toisaalta vähemmistöjen kokemusten arvo tutkimusten aineistona on tunnustettu. Sateenkaarinuorena nyt ja ennen -keruu lisää osaltaan vähemmistöjen näkyvyyttä arkistoissa.

Kirjoituskeruu on avoinna Osallistua voi kuka tahansa, joka kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön, kokee tai on kokenut epävarmuutta seksuaalisuudestaan tai sukupuolestaan tai on haastanut seksuaalisuutta ja sukupuolta määrittäviä normeja. Kirjoitusten pituus ja tyyli ovat vapaat ja kirjoituskeruuseen voi osallistua myös nimimerkillä. Kirjoitukset arkistoidaan Kansanrunousarkistoon ja Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon.

Kirjoituksia käytetään myös Nuorisotutkimusseuran ja Setan Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushankkeen aineistona. Viime vuonna tutkimushankkeessa kerättiin mittava kyselytutkimus sateenkaarinuorten hyvinvoinnista.

Kirjoituskeruun tulokset täydentävät kyselytutkimuksen tuloksia tarjoamalla sateenkaarinuorten ja -aikuisten oman, vapaasti kerrotun näkökulman. Nuorisotutkimusseura ry on tieteellinen seura, joka edistää nuorisotutkimusta Suomessa ja kansainvälisesti.

Nuorisotutkimusverkosto on seuran osana toimiva tutkijayhteisö, joka tuottaa monitieteistä akateemista tutkimusta sekä vaikuttaa tutkimuksillaan yhteiskuntapolitiikkaan ja nuorisotyön kehittämiseen. Nuorisotutkimusseuran julkaisusarjassa julkaistaan akateemista ja soveltavaa tutkimusta sekä yhteiskunnallisia puheenvuoroja.

Seura julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Nuorisotutkimus-lehteä. Seta ry — 40 vuotta ihmisoikeustyötä! Seta on perustettu valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jolla on 21 jäsenjärjestöä ympäri Suomea. Setan tavoitteena on ihmisten yhdenvertaisuuden toteutuminen riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta tai sen sukupuolen ilmaisusta. Setan nuorisotyö tavoittaa vuosittain tuhansia nuoria. Osana Setaa toimii vuonna perustettu Transtukipiste.

Vuonna juhlimme Setan vuotista ja Transtukipisteen vuotista taivalta. Seta kiittää mahdollisuudesta vaikuttaa useissa eri vaiheissa seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelmaan ja toteaa ohjelmaluonnoksesta seuraavaa:.

SELI-ohjelman uudistus on tarpeellinen ja tärkeä. On erittäin hienoa, että toimintaohjelmassa on useissa kohdin todettu, että seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertainen asema on otettava huomioon muun muassa palveluja, ammattilaisten osaamista ja tiedonkeruuta koskien, jotta seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet toteutuisivat yhdenvertaisesti.

Samalla on muistettava, että erityisryhmät eivät ole toisistaan ja valtaväestöstä erillisiä, vaan myös limittäisiä ja päällekkäisiä. Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus on syytä ottaa lähtökohdaksi kaikkeen seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämistyöhön.

Ammattilaisilla on oltava kaikessa seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja liittyvässä toiminnassa, kuten kasvatuksessa, neuvonnassa ja muissa palveluissa, valmiudet ja tahto luoda turvallinen ilmapiiri, joka on vapaa seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoleen liittyvistä oletuksista ja avoin moninaisuudelle ja yhdenvertaisille oikeuksille seksuaali- ja lisääntymisterveyden toteutumiseen. Pelkkä erityisryhmäajattelu ei riitä.

Ohjelma on laaja ja monipuolinen. Sen tavoitteiden ja toimenpiteiden toteutukseen tarvitaan resursseja: Monet sen toimenpiteet, kuten seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta koskevan tiedon tuottaminen ja valtavirtaistaminen sekä eri koulutusasteiden opetussuunnitelmiin ja -materiaaleihin että opettajien koulutukseen, edellyttävät määrätietoisia toimia ja yhteistyötä muidenkin kuin seksuaaliterveystoimijoiden kanssa, jotta kirjauksista tulee totta.

Pidämme oikein hyvänä paikallistason ja kuntien vastuun nostamista esiin ohjelmassa, muun muassa kirjauksessa kunta- ja koulukohtaisista seksuaalikasvatussuunnitelmista.

Näissä suunnitelmissa on syytä ottaa huomioon seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus. Paikallistasolla ei ole aina kuntien kumppaniksi eri ryhmiä edustavia järjestöjä.

Siksikin on tärkeää korostaa moninaisuuden läpileikkaavuutta myös kuntatason toimenpiteissä. Ehdotamme, että toimintaohjelmassa käytetään käsitettä seksuaalinen suuntautuminen sukupuolinen suuntautuminen -termin, esim. Toivomme myös, että niissä kohdissa, joissa käsitellään yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä, mainitaan sekä seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti että sukupuolen ilmaisu.

Nyt sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisu on osin jätetty pois esim. On tärkeää tehdä sukupuolen moninaisuus näkyväksi ohjelmassa johdonmukaisesti. On myönteistä, että toimintaohjelmassa viitataan monia kertoja seksuaali- ja lisääntymisoikeuksiin. Toivomme, että ihmisoikeusnäkökulma vahvistuisi ohjelmassa edelleen. Olisi hyvä harkita koko ohjelman nimeämistä seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistämisen ohjelmaksi.

Ehdotamme, että myös toimintaohjelmaa koskevassa tiedotuksessa nostetaan ihmisten moninaisuus sekä ihmisoikeus- ja yhdenvertaisuusnäkökulma esiin. Seksuaalikasvatusta toteuttavien ja neuvontaa antavien ammattilaisten koulutukseen sisältyy tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta.

Seksuaalikasvatuksessa otetaan huomioon myös aseksuaaliset henkilöt. Lapsen sukupuolen kokemus ei ole opittavissa — esimerkiksi johdettavissa hänen kehostaan — vaan sukupuoli-identiteetti on sisäsyntyinen. Tukea lasta myönteisesti oman identiteetin mukaisessa kasvussa niin seksuaalisen suuntautumisen kuin sukupuoli-identiteetin osalta ja tarvittaessa etsiä asiantuntevaa tukea sekä itselle että lapselle. Koulujen, oppilaitosten ja varhaiskasvatuksen seksuaalikasvatus huomioi sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden.

Koulut ja oppilaitokset ovat turvallisia ympäristöjä siellä opiskeleville ja työskenteleville sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Opetuksen, varhaiskasvatuksen ja opiskelijahyvinvoinnin ammattilaiset osaavat tukea seksuaalista suuntautumistaan, sukupuoli-identiteettiään tai sukupuolen ilmaisuaan pohtivaa henkilöä. Monikulttuurisuudesta ja vammaisuudesta on syytä kirjata omat, erilliset kohtansa.

Opetuksen ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten koulutukseen sisällytetään asiallista ja ajantasaista tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta sekä hlbtiq-ihmisten kohtaamisesta ja tukemisesta.

Opiskelijaterveydenhuollossa huomioidaan seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen ja perhemuotojen moninaisuus ja osataan palvella asiantuntevasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Perhemuotojen moninaisuus osataan huomioida palveluissa. Perheiden palveluissa ja muualla yhteiskunnassa otetaan huomioon muutkin perhe- ja suhdemuodot kuin parisuhde ja ydinperhe. Työterveyshuollossa osataan ottaa asiantuntevasti huomioon seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus.

Vanhuspalveluissa osataan ottaa huomioon yhdenvertaisesti seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus ja eri perhemuodot. Vanhusalan koulutusten oppisisällöissä sekä opetusmateriaaleissa käsitellään ikääntymiseen liittyviä kysymyksiä ja ikääntyvien erityistarpeita seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden näkökulmasta. Ehdotamme, että luvun nimeksi muutetaan sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus. Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus on osa ihmistä myös vanhetessa.

Vanhuspalveluissa ei tunnisteta ja osata tukea riittävästi ikääntyvän ihmisen itsemääräämis- ja itsemäärittelyoikeutta silloin, kun hän kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Ehdotamme, että luetteloon lisätään sukupuoli-identiteetti, sukupuolen ilmaisu ja ikä. Kirjauksesta voi tulla harhaanjohtava käsitys, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden palveleminen kuuluisi ensisijaisesti järjestöjen vastuulle ja erityispalveluihin.

Kuitenkin vastuu palveluista on julkisella sektorilla, ja erityispalveluja on ylipäätään varsin vähän tarjolla. Pääsääntöisesti hlbti-ihmisten on saatava seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut on saatava samalla tavoin kuin muidenkin. Kirjaus koskeekin nähdäksemme lähinn sukupuolen korjaushoitoihin hakeutuvia henkilöitä. Kunnallisten  palveluiden  työntekijät  osaavat tarvittaessa ohjata   seksuaali-  ja  sukupuolivähemmistöihin kuuluvia  asiakkaita julkisiin erityispalveluihin sekä järjestöjen  antaman  erityistiedon  ja  palvelujen  piiriin.

Hedelmöityshoitoihin pääsy ja hoitojen sairausvakuutuskorvaukset toteutuvat vailla seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin tai perhemuotoon kohdistuvaa syrjintää.

Eduskunnan oikeusasiamies ja tasa-arvovaltuutettu ovat lausuneet, että hedelmöityshoitojen epääminen sukupuoli-identiteetin perusteella on kiellettyä syrjintää. Raskauteen, synnytykseen ja niitä seuraavaan aikaan liittyvissä palveluissa on muistettava, että raskaana oleva ja synnyttävä henkilö voi olla myös esimerkiksi transtaustainen mies, ja toisaalta se, että lapsella voi olla useita äitejä, jolloin synnyttäjä ei ole lapsen ainoa äiti.

Raskauden ehkäisyyn ja perhesuunnitteluun tähtäävässä toiminnassa huomioidaan sensitiivisesti sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus ja tarkoituksellinen lapsettomuus. Raskauden ehkäisyn automaattinen tarjoaminen esimerkiksi naisille, joilla ei ole seksiä miesten kanssa, tai toisaalta raskauden kiirehtiminen naisille, jotka eivät suunnittele lasten hankintaa, voi tuntua loukkaavalta ja vähentää luottamusta terveydenhuoltoon.

Toivomme, että ohjelmassa kiinnitettäisiin vielä enemmän huomiota matalan kynnyksen palveluiden tarjontaan eri kohderyhmille, kuten miesten kanssa seksiä harrastaville miehille ja naisten kanssa seksiä harrastaville naisille, sekä hiv-stigman vähentämisen merkitykseen. Seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun liittyvä syrjintä, ulossulkeminen, itsesyrjintä ja stigma ovat merkittäviä riskejä mielen hyvinvoinnille.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla henkilöillä on kohonnut itsetuhoisuuden riski. Mielenterveystyön ammattilaisilla on asiantuntemusta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten kohtaamisesta ja tukemisesta.

Mielenterveysalan koulutuksiin lisätään ajantasaisia tietosisältöjä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden kohtaamisesta.

Intersukupuolisille lapsille ei-lääketieteellisin perustein tehdyt leikkaukset ovat kehollisen koskemattomuuden loukkaus ja siten väkivaltaa yhteiskunnan taholta. Tätä tulisi tarkentaa ja laajentaa lisäämällä huomio kehollisen itsemääräämisoikeuden loukkauksesta. Kirjaus ei vastaa sellaisenaan kotimaisten sukupuolivähemmistöjen järjestöjen tavoitteita tai ajattelutapaa.

Intersukupuolisille lapsille tehtävä ei-lääketieteellinen sukuelinkirurgia ei ole riippuvainen juridisen sukupuolen määrittelystä, vaan hoitojärjestelmän ihmisoikeusloukkaukset on korjattava riippumatta väestötietojärjestelmän ratkaisuista. Intersukupuoli ei myöskään ole suomen kieltä eikä sellaisenaan tarkoituksenmukainen sukupuolikategoria.

Seksuaalista väkivaltaa tai kaltoinkohtelua kokeneille eri-ikäisille hlbtiq-ihmisille on saatavilla sensitiivisiä tukipalveluja.

Väkivaltaa käsitteleviin ammattilaisten ja vapaaehtoisten koulutuksiin sisältyy tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta. Uhritutkimuksissa ja vastaavissa otetaan huomioon väkivallan uhrien moninaisuus. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla henkilöillä on usein korkea kynnys hakea apua erityisesti lähisuhdeväkivaltatilanteissa, mitä seksuaalinenkin väkivalta usein on.

Istanbulin sopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja kotiväkivallan vastaisista toimista ja EU: Suomesta nämä palvelut, kuten transsensitiiviset tai hlbti-nuorille suunnatut turvakodit, kuitenkin puuttuvat. Ehdotamme, että intersukupuolisia henkilöitä ja transihmisiä koskevat kohdat erotetaan omiksi kohdikseen väärinkäsitysten välttämiseksi ja ne muotoillaan esimerkiksi näin:.

Lasten ruumiillinen koskemattomuus turvataan ja tarpeeton sukuelinkirurgia lopetetaan. Intersukupuolisille lapsille ja aikuisille ja heidän läheisilleen on saatavilla psykososiaalista tukea ja asiantuntevia palveluja. Sukupuolen korjaushoitoon pääsy on nopeaa ja sujuvaa. Lapsen mahdollinen sukupuoliristiriita osataan tunnistaa varhain. Juridisen sukupuolen tunnustamisessa kunnioitetaan itsemääräämisoikeutta.

Tämä on erittäin hyvä asia. Koska translain uudistamistyö on jo aloitettu, tavoite on syytä kirjata vahvemmin eli ei vain lainsäädäntötyön aloittaminen vaan lainsäädännön uudistaminen. Ehdotamme, että sukupuolen korjaamiseen liittyvät ja intersukupuolisuuteen liittyvät tavoitteet erotetaan eri kohdiksi. Intersukupuolisten henkilöiden osalta toimenpiteeksi olisi lainsäädännön ohella perusteltua kirjata käypä hoito -ohjeistuksen laatiminen. Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus huomioidaan sosiaali- ja terveysalan koulutuksissa eri koulutusasteilla.

Kiitämme lämpimästi Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta ja erityisesti sen seksuaali- ja lisääntymisterveysyksikköä moninaisuutta huomioivan ja yhdenvertaisuutta edistävän toimintaohjelman laatimisesta. Vastuu seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien toteutumisesta riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä ja sukupuolen ilmaisusta on julkisen vallan käyttäjillä.

Järjestöjen osaaminen ja palvelut eivät korvaa sitä vastuuta. Toivommekin, että seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuteen liittyvät kysymykset ovat tulevaisuudessa yhä vahvemmin ja itsestäänselvemmin osa julkisen sektorin toimintaa, palveluita ja asiantuntijuutta kaikilla hallinnon ja politiikan tasoilla. Ehdotamme toimintaohjelman eri osioiden lähteisiin lisättäviksi seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta koskien vielä tämän lausunon lopussa lueteltuja materiaaleja.

Seta on mielellään jatkossakin käytettävissä kuultavaksi ja kommentoimaan erilaisia seksuaali- ja lissääntymisterveyteen ja -oikeuksiin liittyviä materiaaleja ja ohjelmia. Seta ja sen jäsenjärjestöt toimivat myös mielellään THL: Aija Salo pääsihteeri Seta ry paasihteeri seta. Kaikki alla olevat materiaalit löytyvät sähköisesti Setan sivuilta http: Hlbtiq — näin kirjoitat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä Seta http: Sari Irni ja Jan Wickman: Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, vanheneminen ja palveluntarpeet Seta-julkaisuja 20   http: Muu, mikä — sukupuolivähemmistönuorten visio https: Miranda Mettälä ja Marika Eerola: Moninaisuus mielessä — Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden kohtaaminen sosiaalialan työssä Setalle tehty opinnäytetyö http: Sukupuolen moninaisuus Seta https: Transtukipisteen palvelut Seta http: Älä oleta — opettajan opas Suvaitsevaisuudesta yhdenvertaisuuteen, , Seta-julkaisuja 22 http: Transfeminiinien ja transvestiittien järjestö Dreamwear Club tarjoaa vertaisneuvontaa yksilöille ja heidän läheisille.

Puhelinpalvelu numerossa  Päivysajat tiistaisin klo ja torstaisin klo Siis kaikille transihmisille ja heidän läheisilleen eli puolisot, lapset, vanhemmat ja ystävät. Siis kaikille keskusteluapua kaipaaville. Jos puhelinpäivystys ei ensi yrittämällä vastaa, älä lannistu vaan ota yhteyttä uudelleen! Myös tekstiviestejä voi lähettää palvelunumeroon. Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä järjestettävät miitit ovat vapaamuotoisia tapaamisia.

Ihmiset kokoontuvat ennalta sovittuna päivänä ennalta sovittuun paikkaan joko keskustelemaan ennalta sovitusta aiheesta tai vaan tapaamaan toisiaan. Miitit eivät ole yhdistyksen järjestämiä,  vaan ihmiset ovat sopineet tapaamisajoista ja -paikoista yhdistyksen foorumilla tai Facebookissa, samoin kuin poikkeuksista ja ylimääräisistä tapaamisista.

Myös linkki sivulle, jolla sovitaan Helsingin teemallisten miittien aiheista löytyy foorumin kautta. Trasek on valtakunnallinen sukupuolivähemmistöjen edunvalvontajärjestö, joka toimii myös potilasyhdistyksenä. Trasek järjestää sosiaalisia- ja urheilutapahtumia jäsenistönsä toiveiden mukaisesti. Trasekin neuvontapuhelin ja -sähköposti palvelevat noin viikon vastausajalla, kun kyseessä on: Trasek kirjoittaa lausuntoja, tukee valitusten ja kantelujen kanssa ja tukee viranomaisten kanssa toimimisessa.

Trasek tarjoaa myös tukihenkilöitä lähetteenhakuun, transpolille tai työpaikoille. Trasekin toiminta koostuu yhteisön itsensä luomasta sisällötä, joten ajankohtaista tietoa löydät www.

Helsingissä kokoontuu kerran kuussa ammatillisesti ohjattu vertaisryhmä intersukupuolisille ihmisille. Ryhmässä käy ihmisiä eri puolelta Suomea. Lisätietoja ryhmästä, ajoista ja paikoista saat ohjaajalta: Verksamhetskoordinatorn nås per telefon eller mail regnbagsankan regnbagsankan. Vill du skriva personliga frågor anonymt eller med namn går det bra att kontakta vår jourmail regnbagsjour gmail.

Vi svarar inom en vecka under terminerna. Du kan även be oss ringa upp dig om du hellre vill tala med någon än skriva. Sateenkaariperheiden tapaamisia ja muita aktiviteetteja järjestetään yli kymmenellä paikkakunnalla! Tärkein vertaistapaamisten muoto ovat perhetapaamiset. Malkus ry ylläpitää sivuillaan kalenteria , johon on koottu yhdistyksen omaa sekä muita sateenkaari-ihmisille suunnattuja hengellisiä tilaisuuksia. Hengellisyyteen liittyvää ryhmätomintaa on useilla paikkakunnilla.

Kirkkojen rajat ylittävä Yhteys-liike tarjoaa muun muassa keskustelufoorumeita. Jyväskylän Setan puhelinpäivystys toimii keskiviikkoisin klo Voit keskustella luottamuksellisesti seksuaali- ja sukupuoli-identiteettien moninaiseen kirjoon liittyvistä asioista koulutetun päivystäjän kanssa. Kyseessä ei ole kuitenkaan treffipalvelu tai ammatillinen psykologineuvonta.

Hämeenlinnassa olevasta vertaistoiminnasta löydät tietoa Facebook-sivulta. Kainuun Setan Kajaani toimintaa:. Oulun Setalla on muutamia koulutettuja vapaaehtoisia, jotka antavat vertaistukea oman elämänkokemuksensa pohjalta. Tukihenkilöt voivat keskustella kanssasi mieltäsi vaivaavista asioista ja antaa neuvoja. He voivat myös tarvittaessa toimia saattajana Oulun Setan ryhmiin. Jos haluat hakea itsellesi tukihenkilöä tai kysyä lisää tukihenkilötoiminnasta, laita sähköpostia osoitteeseen  tukihenkilot oulunseta.

Saimaan Seta Lappeenranta   järjestää säännöllisiä ja vapaamuotoisia tapaamisia jäsenilleen. Katso yhdistyksen kalenteri täältä. Katso ryhmien kokoontumisajat verkkosivujen kalenterista. Katso myös Transtukiverkoston järjestämä ryhmätoiminta Turussa Kirjakahvilan kalenterista. Translakityöryhmä käyntiin — Setan tavoitteena itsemääräämisoikeus 4. Arvovieraita Afrikasta Setan ja Amnestyn Uganda-illassa 5. Sisäministeriö tutkii yli vuotiaiden syrjintäkokemuksia — osallistu!

Seta koulutti tulevia diplomaatteja 7. Helmikuinen Lahti Pride keskittyy liikuntaan ja urheiluun 8. EU-komission varapuheenjohtajalta tentattiin sateenkaariperheiden oikeuksista 9. Vaikuttamistyöhön vinkkejä Euroopan neuvostosta RFSL avasi maailmanlaajuisen hlbti-uutissivuston Setan lausui esiopetuksesta, seksuaaliterveysohjelmasta, rikoslaista ja YK-sopimuksen toteutumisesta Suomessa. Nuorisotyön koordinaattoriksi Setaan sijaisuus Marraskuisessa TransHelsingissä jälleen monipuolinen tarjonta — tule mukaan!

Sateenkaarinuorten kokemukset esiin raportissa ja seminaarissa Vielä ehtii ilmoittautua Setan varapuheenjohtaja- tai hallitusehdokkaaksi! Valtakunnallinen neuvontapalvelu palvelee Tampereelta käsin Jo organisaatiota julistautunut syrjinnästä vapaaksi alueeksi. Uutiskirje kertoo kuukausittain Setan kuulumiset.

Voit erota uutiskirjeen saajien listalta vastaamalla tähän viestiin. Uutiskirjeen voi tilata tiedottajalta: Uutinen Tasa-arvoista avioliittoa tavoitteleva Tahdonkansalaisaloite keräsi kuudessa kuukaudessa huimat yli nimeä ja etenee eduskunnan käsittelyyn. Allekirjoittajien tarkka määrä selviää Väestörekisterikeskuksen tarkastuksessa, jonka jälkeen aloite luovutetaan eduskunnalle.

Aloite jää historiaan myös ensimmäisen kampanjapäivän yli allekirjoittajalla. Setan vuoden keväällä tekemään vastaavaan kyselyyn verrattuna tasa-arvoisen avioliittolain kannatus on selvästi noussut. Avainasemassa avioliittolain eduskuntakäsittelyssä ovat ne kansanedustajat, jotka ovat vielä epävarmoja kannastaan.

Voit vielä vaikuttaa asiaan kirjoittamalla omalle kansanedustajallesi ja kannustamalla häntä ystävällisesti ja asiallisesti äänestämään Tahdonaloitteen puolesta. Kansanedustajien sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi. Eduskunnan postiosoite on Eduskunta. Uutinen Opetus- ja kulttuuriministeriö ja tasa-arvovaltuutettu julkaisivat suosituksen, että koulutuksen ja opetuksen järjestäjät, korkeakoulut, tutkintotoimikunnat ja Ylioppilastutkintolautakunta antaisivat pyydettäessä uudet tutkintotodistukset sekä todistukset opinto- ja tutkintosuorituksista sukupuoltaan korjaaville henkilöille uusilla henkilötiedoilla.

Uutinen Peruspalveluministeri Susanna Huovisen asettama työryhmä translain uudistamiseksi piti ensimmäisen kokouksensa torstaina Työryhmän toimikausi jatkuu vuoden syyskuun loppuun. Pääsihteeri Aija Salo linjasi ensimmäisessä kokouksessa Setan tavoitteita työryhmän työlle. Salon mukaan työryhmän työn tulee perustua ihmisoikeuksiin.

Lääketieteellinen ja juridinen sukupuolen korjaus on erotettava lainsäädännössä toisistaan. Hoitoa tulee tarjota sitä tarvitseville hoidollisin perustein, mutta juridisen sukupuolen vahvistamiselle ei tule asettaa lääketieteellisiä tai muita vaatimuksia.

Juridisen sukupuolen vahvistamisen perustaksi on otettava itsemäärittely. Sukupuolen vahvistaminen voisi perustua maistraatille tehtävään omaan ilmoitukseen. Esikuvana tässä on Argentiinan malli. Seta vaatii, että lisääntymiskyvyttömyys, naimattomuus, vaatimus tietyssä sukupuoliroolissa elämisestä sekä puolison suostumuksen edellyttäminen on poistettava sukupuolen korjauksen ehdoista.

Juridisen sukupuolen vahvistamiseen johtava prosessi on nykyisin pitkä ja epävarma, mikä aiheuttaa vahvistamista haluavien arkielämässä ongelmia.

Nykyinen sukupuolen korjaushoitoja koskeva asetus perustuu vanhentuneisiin hoitosuosituksiin. Asetus ja suomalainen hoitosuositus on saatettava voimassa olevan kansainvälisen asiantuntijasuosituksen WPATH v. Hoitoja tulee antaa kaikille niitä tarvitseville sukupuoliristiriitaa kokeville henkilöille eikä hoitoon pääsyn pidä olla sidottu tiettyyn diagnoosiin. Seta pitää tärkeänä, että työryhmä tarkastelisi myös intersukupuolisten lasten ihmisoikeuksien toteutumista nykyisissä hoitokäytännöissä sekä intersukupuolisten aikuisten sukupuolen vahvistamista.

Lisäksi olisi tarpeen käydä läpi sosiaali- ja terveyspalveluiden valmiuksia kohdata ja palvella transihmisiä ja intersukupuolisia henkilöitä vailla syrjintää. Ihmisoikeustyö Seta ja Amnesty järjestivät Setan kansainvälisen työryhmän jäsen ja Amnestyn aktiivi Krister Karttunen haastatteli illan aikana puhujavieraita Kasha Nabageseraa ja Hassan Shirea. Kasha on Ugandan ensimmäisen hlbti-järjestön perustaja. Kansainvälisessä julkisuudessa toiminta on näkynyt eniten homofobisten lakiesitysten torjumiskampanjoissa yhdessä muiden ihmisoikeusjärjestöjen kanssa, sekä maailmaa kiertävässä Call Me Kuchu -dokumenttielokuvassa.

Tämä tarkoittaa sitä, että äänekkäillä protesteillakin on sijansa vaikuttamistyössä, mutta Ugandan suhteen ei juuri tällä hetkellä, koska esimerkiksi ulkomaisten poliitikkojen protestit käännetään helposti sisäpolitiikassa lyömäaseiksi. Eurooppalaiset voivat tukea Ugandan hlbti-liikettä parhaiten kuuntelemalla paikallisten aktivistien ääntä, vaikuttamalla omiin hallituksiinsa, tukemalla kansalaisjärjestöjä taloudellisesti ja teknisesti esimerkiksi apu ihmisoikeusloukkausten dokumentointiin , jakamalla tietoa ja lahjoittamalla materiaalia järjestöjen yhteisöllisiin tiloihin.

Henkinen tuki, kuten kannustavat tukiviestit, ovat myös tärkeitä. Kun kulttuurimme vilisee pornoistunutta kuvastoa, on pakko ihmetellä miksi näin on.

Miten se vaikuttaa meihin ihmisiin seksuaalisina olentoina, meidän haluihimme, meidän sukupuolisiin tekoihimme? Näihin kysymyksiin tarttuu Kaarina Nikusen , Susanna Paasosen ja Laura Saarenmaan toimittama kirja Jokapäiväinen pornomme — media, seksuaalisuus ja populaarikulttuuri. Teos ei kuitenkaan pyri antamaan suoria vastauksia itse pornografian olemassa olon oikeutukseen, vaan se riisuu pornon paljaaksi analyysin keinoin.

Teos ei myöskään ota kantaa pornografian puolesta tai sitä vastaan. Kirjoittajien lähtökohta on, ettei pornografia ole tullut visuaaliseen kulttuuriin teekutsuille vaan jäädäkseen. Pornografia on tuttavallisesti porno vaan. Jokapäiväinen pornomme keskittyy nimensä mukaisesti media kulttuurin pornoistumiseen.

Kirjan johdannossa toimittajat hahmottavat pornoistumisen prosessia kolmella tasolla. Ensimmäiseksi he mainitsevat pornoteollisuuden muotoutumisen luvulla globaaliksi teollisuudenalaksi. Tämän on mahdollistanut yhtäältä lainsäädännölliset muutokset, mediateknologian kehitys ja globalisoituminen ja toisaalta Itä-Euroopan maiden pornotuotannon kasvu. Tästä seuraa suoraan pornoistumisen toinen taso eli se, että kova pornografia on valunut valtakulttuurin piiriin.

Edelleen kolmantena pornoistumisen aspektina toimittajat näkevät kulttuurin yleisen seksualisoitumisen. Teoksen ensimmäisessä temaattisessa osiossa tunkeudutaan pornon kovaan ytimeen, pornovideoihin ja kovaa pornoa kaupitteleviin internetsivustoihin.

Harri Kalha pohtii omaa suhdettaan kovaan pornoon tutkimuskohteena, joka samanaikaisesti kiihottaa ja inhottaa. Hän miettii myös homoseksuaalisen pornon tarjoamaa rajatietoa" avaamassa pornon tutkimuksen kenttää. Pornohan on pitkälti heteroseksuaalisten miesten temmellyskenttää, jonka reunamille on työnnetty heteroseksistä poikkeavat aktiot.

Kalha ehdottaakin marginaaleista lähtevää vastakatsetta pornon valtavirtaan. Siis sitä, että pornon toiseudet" otettaisiin tutkimuksellisiksi välineiksi ohittamaan hedelmätön puolesta ja vastaan kinastelu. Kalhan artikkeli ei herätä suuria intohimoja, mutta se avaa pornon olemuksen ja valottaa sen peruselementtejä osoittamalla mitä valtavirtaporno on ja keille se on suunnattu.

Artikkeli toimii hyvänä päänavauksena muiden Jokapäiväisen pornomme artikkeleiden ymmärtämiseen. Samassa temaattisessa osiossa Susanna Paasonen todistaa artikkelissaan Sähköpostia Sirpa Revalta — internetporno, valta ja nautinto" heterokoneen voiman myös sähköisessä ympäristössä.

Hän erittelee saamansa pornoroskapostin sisältöä ja osoittaa, että internetissä vallitsevat samat vallan ja nautinnon lait kuin perinteisemmissäkin medioissa.

Huomion kiinnittäminen sukupuolten konservatiiviseen esittämiseen on mielestäni tärkeä huomio, koska juuri internetin yhteydessä tavataan hokea mantraa sen sukupuolta liudentavista puolista. Paasonen osoittaa tarkkanäköisesti, että internetissä olevan kovan pornon tarjoama syli ei suinkaan ole aineeton, vaan jopa leimallisen naisellinen. Artikkeli on tervetullut myös siksi, että internet on juuri se media, jossa pornon vääristyneimmät muodot kukkivat varsin vapaasti.

Ja kuten monet tutkimukset osoittavat, internetin suurimmat kuluttajaryhmät ovat teini-ikäiset pojat ja nuoret miehet.

Paasosen artikkeli on hyvää materiaalia kriittisen pedagogian käyttöön. Jokapäiväisen pornomme toinen temaattinen osio käsittelee porno-chic -ilmiötä. Sillä tarkoitetaan arkista kuvastoa, joka on ottanut estetiikkaansa vaikutteita pornografiasta. Kirjassa siihen tartutaan mainonnan, iltapäivälehtien kansijuttujen ja elokuvien kautta. Yksi kirjan keskeisimpiä artikkeleita on Leena-Maija Rossin Halukasta ja mukautuvaa — katumainonta arjen heteroseksualisoijana".

Rossi pukee sanoiksi sen suuttumuksen ja hämmennyksen, jota nykyinen yhä pornahtavampi katumainonta herättää satunnaisessa ohikulkijassa. Rossi luonnehtii osuvasti pornon olemusta kulttuurisena ilmiönä:.

Rossin huomio kiinnittyy termiin pornoutuminen", pornoistumisen" sijaan. Rossi viittaa valitsemallaan käsitteellä audiovisuaalisen kulttuurin ja pornon puuroutumiseen. Samalla käsite on kirjoittajan mukaan kuvaavampi myös pehmopornon yhteydessä, koska pornoistuminen" assosioituu hänestä pikemminkin kulttuurin raaistumisen problematiikkaan.

Rossin mukaan kaupunkitilan kuvasto pornoutuu. Se on huolestuttavaa, koska pornoutuminen ei voi olla pornolle ja mainonnalle ominaisen toisteisuuden vuoksi vaikuttamatta ihmisiin. Mainonta tuottaa ja kategorisoi tietoa sukupuolesta ja seksuaalisuudesta. Rossi kirjoittaa Linda Williamsia lainaten näkyvän eroottisesta organisoimisesta".

Mainosten kuvien tapa esittää nainen on muotoutunut vallitsevan heteroseksuaalisen sukupuolihierarkian ehdoin ja hallinnassa. Siis painotetusti kohdetta, ei niinkään toimijaa. Rossi osoittaa varsin havainnollisesti, miten ne tuottavat sukupuolta ja heteroseksuaalisuutta koskevaa tietoa.

Artikkelinsa lopussa Rossi miettii vielä voisivatko kadulla nähdyt kuvat ja niiden heteroseksistinen ideologia muotoilla subjektiutta ja sukupuolittaa sitä kutsumalla" ja puhuttelemalla". Hänestä olisikin tärkeää oppia, ei suinkaan sulkemaan korvansa, vaan kuuntelemaan ja näkemään mainoksia: Vain siten seksuaalisuudet ja niiden kuvat voivat moninaistua.

Saarenmaa osoittaa iltapäivälehtien kaksinaismoralistisen tavan esittää pornahtavasti paljaspintaisia naisia, mikä pyhitetään tunnustusmekanismin avulla. Hän kirjoittaa hauskasti iltapäivälehtien pakokauhunomaisesta tarpeesta heteroseksualisoida ja normalisoida kansikuvatyttönsä.

Mari Pajala tutkii artikkelissaan Levottomat -elokuvaa Pajala vierastaa elokuvan luonnehdintaa sukupolvikuvauksena ja eritteleekin sen sijaan Levottomien pornahtavaa kuvastoa ja juonikuviota. Pajalan mukaan rohkeana kiitelty elokuva tyytyy vain toistamaan porvarillisen porno-chicin normistoa.

Levottomissa miehet hakevat vain seksiä ja naiset haikailevat romantiikan perään. Näin jo siksi, että kaupallisessa valtavirtaelokuvassa seksuaalisuus on liitettävä hyvinä pidettyihin arvoihin kuten porvarillisuuteen, heteroseksuaalisuuteen, romanttiseen rakkauteen ja perinteiseen käsitykseen sukupuolesta. Muwangan artikkeli Pane mua — Pornoa, aseita ja väkivaltaa" sen sijaan suuntaa mielenkiintonsa epäkaupallisempaan elokuvaan, Virginie Despentesin ja Coralie Trinh Thinhin roadmovieen Pane mua Baise-moi, Hän luonnehtii sitä feministis-pornografiseksi".

Sanapari on omiaan soittamaan feministien hälytyskelloja. Pane mua liittyy laajempaan, alun perin Ranskassa syntyneeseen ilmiöön, jossa naistekijät ovat alkaneet käyttää pornografiaa feministisiin tarkoituksiin.

.. Fallosentrisyys ensisijaistaa miehen ja miehisen, jolloin naisen seksuaalisuus jää olemassa ennen vuotta , sillä käsitystä homoseksuaalisesta seksuaali - . biologinen sukupuoli (sex) erotetaan kulttuurin muokkaamasta sosiaalisesta . Tampereen kaupunginkirjastosta saatavilla oleva aineisto on yleisessä. Posted on by sex shop turku isoa kalua naisen antamaan pillua miehet turku koulutyttö halukas. marraskuu Verensokeri viitearvo imentä porno raju seksi teinin karvapillu.. alavus sihteeriopisto tampere sex erotiset vilmit on oma Homoseksuaalit miehet ovat perinteisesti ottaneet Thaimaassa. huhtikuu Siveysvyö onko tampereella hierontaa ei seksiä youtube com. Kainalo karvat tytöt sex kuvat aikuisviihde suomalainen kirjakauppa oulu seksikertomukset runkkaus sexvideo homoseksuaalit naturistit. . Bikini toimisto työn tekijä monta miestä aikuisviihde salaa peiton alla punapää moona halukas. TREFFIT HOMOSEKSUAALISEEN LAPPEENRANTA SEKSI MEIS Latin American Male Homosexualities. Xaniitti-ilmiö on Omanissa laajalle levinnyt. Sukupuoleltaan moninaiset ihmiset eivät kuitenkaan pysy muiden heille rajoittamalla alueella; uusia sukupuolen kategorioita ja määritelmiä syntyy koko ajan. Tapaamisen ohjaajina toimivat Jussi Nissinen ja Tommi P. Intian hijroihin Intia, hijrat11 ja Polynesian sukupuolen moninaisuuteen tätä käsitettä sovelletaan, vaikka tätä käytäntöä on kyseenalaistettu mm.

Gay salaista seuraa seksi tube

Fistaus homoseksuaaliseen isoa munaa

: Halukas mies sex tampere homoseksuaaliseen

Halukas mies sex tampere homoseksuaaliseen 164
Anal escort live chat suomi homoseksuaaliseen Sex shop gay lahti seksiseura turku
Halukas mies sex tampere homoseksuaaliseen Homo suomi24h treffit turkku sex
Halukas mies sex tampere homoseksuaaliseen 802